Dette bør du gjøre før du drar på båttur

Når du er ute med båten på sjøen, kan den deilige idyllen med godt vær, rolig vann og gode venner fort bli brutt som følge av problemer med båten. Det er derfor viktig å utføre nødvendig vedlikehold og påse at du har nødvendig utstyr med deg ombord, før du drar.

Viktig sjekk og vedlikehold

Det er viktig at du jevnlig utfører eget vedlikeholdsarbeid på båten din. Fordi det er vedlikehold som må utføres og ting som må sjekkes ofte, holder det ikke å kun ha båten på service. Dette er viktig for å bevare egen sikkerhet og båtens helse.

Mangel på kjøling er den største årsaken til motorhavari, og derfor må sjøvannsfilteret på motoren sjekkes for å påse at det ikke er tett. Et tett sjøvannsfilter kan i verste fall føre til motorhavari fordi motoren ikke får kjøling. Drivstoffilteret bør også sjekkes ved jevne mellomrom. Filteret har som hensikt å samle opp grums fra drivstoffet, slik at det ikke kommer inn i motoren. Etter en stund kan det ha blitt samlet opp mye grums i filteret som gjør det tett. Hvis filteret er tett, får ikke motoren drivstoff, noe som er den største årsaken til motorstans.

Før du drar på tur med båten

Det er en del utstyr det er viktig å ha med når du skal ut på tur med båten, og dette bør alltid sjekkes før du drar.

  • Redningsvest – Det skal være redningsvester lett tilgjengelig til alle som er ombord i båten. En redningsvest skal være godkjent og varig merket, og bør ha gul eller oransje farge. Selv om det kun er påbudt å ha på redningsvest i båter under 8 meter (i fart og på dekk), anbefales det å ha på vest i alle båter. Det er båtens fører og eiers ansvar at det er nok redningsvester ombord, og at barn under 15 år har på seg vest.
  • Nødutstyr – Øsekar, årer, drivanker, dregg.
  • Varme og tørre klær – Dersom du er uheldig og blir våt, blir du fort nedkjølt.
  • Rikelig med tau og fendere – Til fortøyning og slep.

Båtførerprøven

Wave Kompetanse holder båtførerkurs for deg som skal ta båtførerprøven. Gjennom kurset får du blant annet kunnskaper om sikker ferdsel med båt på farvannet. Vi holder kurs i hele landet, og i vår kursoversikt kan du se når vi holder kurs i nærheten av deg.

Meld deg på båtførerkurs