Mann over bord – dette gjør du

Når man er ute med båten på sjøen, kan det fort skje at noen er uheldig og faller over bord. Det er derfor viktig å være godt forberedt med riktig utstyr og ha kunnskaper om hvordan man skal handle i slike situasjoner.

Vær godt forberedt ved ulykker

Når noen faller over bord, er viktig å beholde roen slik at man handler riktig og får personen trygt tilbake i båten igjen så fort som mulig. Derfor er det nødvendig at en innehar viktige kunnskaper og har riktig utstyr tilgjengelig i båten.

Selv om det kun er påbudt å bruke redningsvest i båter under 8 meter, anbefales det likevel at en bruker redningsvesten til enhver tid når man befinner seg utendørs på en båt i fart. Skulle man være uheldig å falle over bord, vil det i noen tilfeller være avgjørende at en har på seg redningsvest. Påse at det er både redningsbøye og kasteline lett tilgjengelig om bord, slik at dette kan kastes ut til personen som har havnet i vannet. Dersom båten ikke har fastmontert badestige eller lignende, er det også viktig å ha en leider med om bord, slik at den kan settes frem slik at personen kommer seg opp i båten igjen.

Hold et godt øye med personen i vannet

Når en person faller i vannet kan det være nødvendig å fordele arbeidsoppgaver til de som er igjen om bord. Det er ikke alltid så lett å manøvrere båten tilbake til ulykkesstedet, spesielt om det er vind og bølger. Derfor er det viktig at det er minst én person som alltid holder et øye med personen som ligger i vannet. Følger man ikke med på personen, kan man fort miste vedkommende ut av synet ved at personen har blitt borte blant bølger eller dukket under vann. Da kan det fort bli vanskelig å finne tilbake til personen igjen, spesielt om det er mørkt eller dårlig sikt.

Kalde temperaturer kan være kritisk

I kaldere vann er det spesielt viktig å få reddet personen opp av vannet så fort som mulig. I vann der temperaturene nærmer seg null grader, er det ikke fysisk mulig for personen å svømme mer enn ca. 30 meter, og i vann der det kun er et par grader, overlever man ikke lenger enn i mer enn en time. Dette er fordi vann raskt tapper kroppen for varme.

Dette gjør du trinn for trinn

Her er en enkel huskeliste for hvordan du bør handle i situasjoner der noen har falt over bord:

  • Rop «mann over bord», slik at alle om bord blir oppmerksomme på situasjonen.
  • Få noen til å følge med på personen som ligger i vannet.
  • Senk farten på båten, slik at det ikke er fare for personskader.
  • Finn frem en kasteline som festes bak på båten og kastes ut i vannet.
  • Kjør i en sirkel rundt personen i vannet, slik at vedkommende får tak i tauet.
  • Skru av motoren slik at personen ikke blir skadet av propellen og dra personen inn mot bå
  • Gjør eventuelt klar badeleider for at personen kommer seg opp i bå

Få nødvendige kunnskaper om sikkerhet på sjøen

Når en er ute med båten på sjøen, er det viktig å besitte nødvendige kunnskaper om sikkerhet, slik at en er godt forberedt og kan håndtere ulike situasjoner. Ved å ta båtførerkurs hos Wave Kompetanse tilegner du deg nødvendige kunnskaper om sikkerhet på sjøen, samt kunnskaper og regler om føring av båt. Dette er kunnskap som er nødvendig å ha for deg som skal ta båtførerprøven og viktig å ha med seg ut på sjøen. Vi holder kurs i hele landet.

Meld deg på båtførerkurs