Meteorologiske forhold du må ta hensyn til på sjøen

Som båtfører må man ha respekt for vær og farvann, og det er viktig å alltid sjekke værmeldingen før du drar ut med båten på sjøen. Været kan nemlig endre seg drastisk i løpet av kun få minutter, og det er derfor viktig at båten bare brukes under egnede forhold. Er du allerede ute på sjøen og været blir dårlig, er det viktig at du ikke venter for lenge før du setter kursen hjemover.

Utfordrende vær på sjøen er årsak til mange båtulykker

Det som ofte skaper utfordringer for båtturen, er uventede, sterke vindkast eller uvær. Fordi været og vinden kan være svært varierende over korte avstander, kan det være avgjørende å sjekke værmeldingen grundig før du drar på en lengre tur. I mange tilfeller er det nok ikke tilstrekkelig å sjekke værmeldingen over et større område, da dette er basert på et gjennomsnitt. Vær derfor nøye med å sjekke hvordan været skal bli flere steder på den planlagte ruta, sånn at du vet hvordan været vil variere og endre seg i løpet av tiden. Er du eksempelvis i Oslo eller Bergen og skal kjøre et stykke langs kysten, er det en fordel å sjekke været akkurat der, og ikke i Oslo eller Bergen sentrum eller generelt.

Størrelsen du har på båten kan også være avgjørende for hvor mye vær og vind den tåler. Selv om meteorologisk institutt sender ut et forvarsel om sterk vind langs kysten fra og med stiv kuling på 15 m/s, kan en liten båt bli sterkt påvirket selv av en laber bris på 7 m/s. Bruker du eksempelvis Yr for å sjekke været, er det også viktig å være oppmerksom på at vindstyrken som oppgis her er middelvind, som vil si et gjennomsnitt over ti minutter. Vinden kan ha store variasjoner innenfor disse ti minuttene, og det kan potensielt komme plutselige og kraftige vindkast som er mye høyere enn det middelvinden tilsier.

Et fall i sjøen kan bli livstruende etter kort tid

Når du er ute med båten i Norge, kan du nesten alltid regne med at det er kaldt i sjøen. Å falle over bord som følge av uvær kan derfor være livsfarlig om du er alene og hjelpen er langt unna. Dette gjelder uansett årstid, også på de varmeste sommerdagene i juli. Selv om badevannet i vannkanten på stranda er godt og behagelig, er vannet lenger ute på sjøen betydelig kjøligere.

Med eksempelvis 15 grader i vannet, kan du etter et par timer regne med å miste bevisstheten, og etter noen timer blir det fare for livet, og du kan omkomme. Jo lavere grader det er i vannet, jo kortere blir også tiden før det blir livstruende. Hvordan du er kledd har også mye å si for hvor lenge du holder ut i vannet.

Lær mer om meteorologiske forhold det er viktig å være oppmerksom på

God kunnskap om sikkerhet på sjøen når det kommer til meteorologiske forhold, er viktig for deg som skal ta båtførerprøven og ferdes med båt i ulike typer farvann. Ved å ta båtførerkurset hos Wave Kompetanse, tilegner du deg all viktig og nødvendig kunnskap om båtføring og sikkerhet. Vi holder kurs i alle de største byene i hele landet. Se vår kursoversikt for når vi holder kurs i nærheten av deg neste gang, og meld deg på i dag.

Meld deg på båtførerkurs