Rekordsommer førte til et økt antall skader på fritidsbåter

Fjorårets sommer var rekordfin og ble en drømmesommer for båtfolket. Sesongen hadde flere soldager og en lengre varighet enn normalt, noe som førte til en merkbar økning i båtbruk og trafikk. Dette førte også til en økning i antall skader på fritidsbåter og erstatningstilfeller enn tidligere.

Økt båttrafikk sørget for flere ulykker og skader

Mange soldager og varme temperaturer skapte en naturlig økning i båttrafikken, noe som ikke bare førte med seg sommeridyll og rolige dager på sjøen. Et større antall båter på vannet skaper også flere farlige situasjoner og ulykker. Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn over 12 000 skader med anslåtte erstatninger på 540 millioner kroner sommeren 2018. En tidlig båtsesong som varte helt ut i september ga rom for flere skader og tyverier.

Flest skader i forbindelse med havari og tyveri

Halvparten av de innmeldte skadene kom fra havarerte båter, noe som tilsvarer rundt 6 500 havarier. Det er en økning på omtrent 1 500 fra 2017. Det var også rundt 10% som fikk motor, utstyr eller hele båten sin stjålet, noe som tilsvarer omtrent 1 300 av de innmeldte sakene.

Mangel på kunnskap

I og med at det er mange som ferdes på sjøen uten den nødvendige kompetansen, og uten at båtførerbeviset er på plass, er det dessverre flere skadetilfeller enn nødvendig. Uten grunnleggende kunnskap om sjømerking, sjøveisregler og generelle holdninger utgjør mange en risiko for både seg selv og andre. Det er viktig at vi båtførere tar hensyn til hverandre, og tilpasser fart etter forhold, slik at vi alltid har kontroll på både oss elv og omgivelsene. Det skaper en sikrere hverdag på sjøen, både for deg selv og andre båtførere.

Vær forberedt til årets sesong med båtførerkurs

Ved å se på spådommene for sommeren 2019, kan vi forvente oss en like travel sesong på sjøen som i fjor. Har du planer om å tilbringe mye tid på sjøen i sommer, anbefaler vi å ta båtførerprøven. Wave Kompetanse har båtførerkurs som er satt opp som intensivkurs slik at du kan bli ferdig med både kurs og eksamen på en og samme dag. Ved å ha all nødvendig kunnskap og båtførerprøven på plass, får du en sikker sommer ute på sjøen som kan nytes med både venner og familie. I vår kursoversikt kan du se når vi holder kurs i nærheten av deg.

Meld deg på båtførerkurs