Slik forbereder du deg til avslutning av årets båtsesong

Årets siste sommermåned nærmer seg slutten, og høstværet ligger derfor like rundt hjørnet. Det varierer likevel når på året man velger å avslutte årets båtsesong og klargjøre og sette båten til vinterlagring. Sommerværet og de gode temperaturene kan fort bli værende til godt utover høsten, som gjør at båtsesongen kan vare en god stund til. Uansett om du allerede har avsluttet sesongen, eller om du avslutter den senere i høst, er det viktig at det gjøres ordentlig og riktig.

Høstværet kan bli voldsomt

Vi vet aldri hvordan været blir utover høsten, og det er derfor viktig at båten enten sikres skikkelig mens den fortsatt ligger i vannet, dersom høsten byr på sterk vind og hardt vær, eller at du tar den opp fra vannet før høstværet er her for fullt.

Båten trenger nemlig hyppigere tilsyn utover høsten. Dette skyldes blant annet at det er en tid vi opplever sterkere vær og vind enn i sommermånedene, og at bladene fra trærne begynner å falle av. Løse blader og mye vind kan føre til at blader og rusk havner oppi båten og tetter utløp, som igjen kan føre til at båten fylles med vann om det kommer mye regn. I verste fall kan det føre til at båten blir liggende så tungt på vannet at den til slutt synker. Ligger båten din til et sted der du sjeldent har mulighet til å sjekke til den, kan det være greit å gjøre båten klar for vinterlagring før høsten er her for fullt.

Mye vind gjør også at det skapes mer bevegelse i vannet. Dersom båten ikke er godt nok sikret til brygga, kan det føre til at båten blir liggende å slå inntil andre båter eller bryggekantene, noe som kan gi store skader på både egen og andres båter, og på brygga. I verste fall kan båten slite seg løs og drive ut på vannet. En jevnlig sjekk av fortøyninger og tilstand på båten er derfor viktig, spesielt om det kommer mye vær og vind.

Har du planer om å bruke båten hele året? Da bør du tenke på dette.

Bestem deg for om båten skal lagres på land eller vann

De aller fleste velger å ta båten opp fra vannet og lagre den på land gjennom vinteren, men det er også mulig å lagre den på vannet dersom du har den stående i en boblehavn. En boblehavn har nemlig en type innredning som sørger for at det er sirkulasjoner i vannet sånn at det ikke fryser til is om vinteren.

Legg ned nok tid og arbeid i vinterlagringen for å unngå kjedelige skader og kostnader

Mange opplever at fritidsbåten har fått både større og mindre skader i løpet av vinteren, noe som ofte skyldes dårlige forberedelser til vinterlagringen. Det er ulike årsaker til at dette skjer, men skadene som man oftest ser, er vann- eller frostskader på motorrom eller skrog. Dette er skader som er både kjedelige og kostbare, men som man enkelt kan unngå ved at man legger ned ekstra arbeid på båten før den settes til vinterlagring.

Her er våre tips til hvordan du klargjør båten for vinteren både på land og på vann.