Tau i propellen kan føre til motorstopp og ulykker på sjøen

Flere båtførere har hatt uheldige opplevelser med å kjøre over en teine, og få tau i propellen, å få jolletauet sitt lurt inn for nærme motoren, eller få fisketråd surret rundt propellakselen. Dette ender som oftest opp i motorstopp, og muligens et kjedelig dykk under båten. I de verste tilfellene får man ikke fjernet tauet, og båten kan drive inn i skjær og land – derfor er det viktig å være godt forberedt!

Pass på så tauet ikke fester seg i propellen

Det er nok mange som lurer på hvordan et tau kan surre seg rundt båtpropellen, men det er vanligere enn du kanskje tror. Ved navigering i mørket om kvelden eller natten, i større bølger, eller ved at man er uoppmerksom, kan et tau plutselig dukke opp fra intet.

Det er derimot andre forhåndsregler enn kun det å være oppmerksom som man burde følge:

  • Først og fremst bør du være rask med å sette motoren i fri om du ser at et tau er i ferd med å havne under båten.
  • Det er også viktig å holde det ryddig på dekk, og passe på at det ikke kan falle ut noe bak båten.
  • I tillegg er det lurt å stramme inn jolletau når du skal inn i havn, og være oppmerksom på hvor tauet ender når du sakker farten.
  • Til slutt er det viktig å huske på hvor fiskesnøret kan ende opp når du forsøker å dra opp fisk som kan svømme under båten.

Hvordan får jeg av tauet dersom det har satt seg fast i båtpropellen?

Om du derimot skulle være så uheldig og får satt fast et tau i propellen, er det viktig å være forberedt på hvordan du skal håndtere situasjonen. Det første du må gjøre er å få en oversikt over hvor båten ligger og styrken på vinden og sjøen, slik at du får kartlagt sannsynligheten for at du kan drive inn i skjær eller land. Dersom dette er en risiko, er det viktig å være klar til å tilkalle hjelp – og ta i bruk et drivanker om du har det tilgjengelig.

Videre vil det være nødvendig å prøve å få løs tauet fra båtpropellen. Dette er betydelig lettere om du har en utenbordsmotor, der du kan tilte opp motoren og forsøke å få løs tauet uten at du trenger å gå ut i vannet. Derimot om du må bade, så er det viktig å tenke sikkerhet først – fest et tau til deg selv, og ha en klar vei opp i båten igjen.

Vær forberedt

Hvis tauet sitter alt for stramt til at du klarer å få løsnet det med hendene, må du bruke en kniv og kutte det løs. Ha alltid en kniv beredt i båten, helst med tauløkke – så du ikke mister kniven i vannet mens du holder på. Det vil også gjøre jobben lettere om du har en dykkermaske tilgjengelig, og litt mer komfortabelt med en våtdrakt.

Propellkniv

En god mulighet for å unngå at tau får festet seg, er å installere en propellkniv. Propellkniven beskytter aksel og propell ved å kutte tau og lignende før det får mulighet til å tvinne seg fast. Vær imidlertid oppmerksom på at dette kun fungerer på båter med fast aksling.

Propellbeskytter

For deg med utenbordsmotor er propellbeskytter en annen god mulighet. Den dekker sidene til propell og propellaksel, og sørger for at minimalt kan treffe propellen. Denne øker også sikkerheten ved å hindre skade på mennesker, eller annet i vannet.

Dette gjør du dersom du får motorstopp

Motorstopp kan være en skummel affære som er viktig å være forberedt på. Det er flere vanlige årsaker utenom tau i propellen som kan føre til motorstopp, men jevnlig stell og vedlikehold av motor gjør mye.

Om du får motorstopp og ikke får start på båten igjen, er det som nevnt tidligere viktig å få en oversikt over hvor mye, og hvor du kan drive i vannet. En god løsning er å ha en erstatning for motoren tilgjengelig. Dette kan være en liten påhengsmotor, nødseil, eller om båten er liten nok – årer.

Dersom du ikke har dette, gjelder det å få tak i hjelp. Dette kan enten være forbipasserende, eller ved å tilkalle assistanse fra et redningsselskap. Befinner du deg i et område uten mobildekning, kan en VHF-radio om bord være redningen.

Med et båtførerkurs kan du lære mer om sikkerhet på sjøen

Når du skal ut i båt på sjøen, er det viktig å ha kunnskaper om hvordan du skal håndtere ulike nødsituasjoner. Med båtførerkurs hos oss i Wave Kompetanse får du all nødvendig kunnskap om nødsituasjoner, samt alt du trenger å vite for å ta båtførerprøven og ferdes trygt på sjøen. Vi holder kurs i alle de største byene over hele landet. Se vår kursoversikt for når vi holder kurs i nærheten av deg neste gang.

Meld deg på båtførerkurs