5 viktige båtknuter du må kunne på sjøen

På sjøen er det essensielt å ha kunnskaper om viktige knuter, hvordan de slås og til hvilke bruksområder de egner seg best til. Men med et hav av forskjellige knuter, er det naturlig at noen er viktigere å kunne enn andre. Vi tar deg gjennom fem viktige båtknuter som alene eller sammen kan hjelpe deg med å løse nærmest alle situasjoner på sjøen.

Disse knutene er overhoder for hver sin knutefamilie

Knutene båtmannskap, pålestikk, åttetallsknute, halvstikk og flaggstikk er overhodene for hver sin knutefamilie, og er de beste for hver sine fem grunnleggende bruksområder. Knutene utfyller hverandre på en slik måte at nesten alle situasjoner kan løses ved å bruke én eller en kombinasjon av disse. Det er derfor bedre å kunne disse fem ordentlig godt, i stedet for å kunne mange litt sånn halvveis.

Pålestikk

Denne knuten er den vanligste i båtverdenen, og brukes typisk til å feste et tau til en annen gjenstand. Eksempelvis en påle eller en fortøyningsring. Dette er en knute som er godt egnet til omtrent alle tilfeller der man trenger en løkke i enden av et tau og der tauet er uten belastning. Pålestikk kan nemlig ikke slås og løsnes når det er belastning på tauet.

 

Pålestikk båtknute

 

Båtmannsknop

Dette er en flere tusen år gammel knute som egner seg godt til å binde sammen to like tau. Her kan belastningen på tauet være moderat og tauet må ha et underlag. Det betyr at knuten skal bindes rundt noe, og ikke benyttes der knuten er fritthengende. Dette er en knute som er hendig å slå under en del belastning, og er også enkel og rask å slå.

 

Båtmannsknop båtknute

 

Åttetallsknute

Åttetallsknuten benyttes som en stoppknute i enden av et tau, og har som hensikt å hindre tampen å gli ufrivillig gjennom eksempelvis en trinse, en blokk eller lignende. Dette er en knute som krever lite tauverk, er enkel og rask å slå, og er også enkel å løsne opp.

 

Åttetallsknute båtknute

 

Halvstikk / dobbelt halvstikk

Et halvstikk er godt egnet for å feste et tau til en stor eller liten gjenstand eller objekt. Med halvstikk kan du eksempelvis feste fortøyningen til en fortøyningsring, en pullert eller et tre. Halvstikk kan enten slås over åpne gjenstander, eller tres gjennom en lukket krets, som en ring. Denne knuten brukes gjerne når tauet er under belastning eller det er behov for å justere strammingen mens tauet er under belastning. Dersom det ikke er belastning på tauet eller nødvendig med justeringsmuligheter, vil det være mer naturlig å benytte pålestikk til samme formål, da dette er en sterkere knute.

 

Dobbel halvstikk båtknute

 

Flaggstikk

Denne knuten er fra gammelt kjent som skostikk, og benyttes for å skjøte to tau. Dette kan enten gjøres med to identiske eller forskjellige tau. Merk at det ved skjøting av to forskjellige tau, skal det tynneste tauet slås på det tykkeste.

 

Flaggstikk båtknute

 

Båtknutene holder dårlig med slitt og ødelagt tau

Tauene vi benytter på sjøen blir over tid ødelagt av sollys og saltvann, og avhengig av hvordan kvalitet tauene dine holder, kan det kun ta få år før du må bytte ut tauene. For å være sikker på at knutene holder, er det også viktig å jevnlig sjekke at tauet er sterkt nok til formålet, og ikke er for skadet for jobben.

Vi har kompetansen du trenger om bruk av knuter på sjøen

Skal du ferdes på sjøen, er det viktig å ha kunnskaper om viktige båtknuter. Dette er en del av pensum for deg som skal ta båtførerprøven, og med båtførerkurs får du all nødvendig kunnskap om båtknuter, samt alt annet du trenger å vite om tau og sikker ferdsel på sjøen. Vi holder kurs over hele landet, hvor du i vår kursoversikt kan få en oversikt over når vi holder kurs i nærheten av deg neste gang.

Meld deg på båtførerkurs