Hvordan velge riktig tau og trosse til båt?

De fleste båtfolk har et forhold til tau og bruk av dette om bord. Ofte bør man ha med seg flere typer på båten, da ulike tauverk ofte er laget for én bestemt type bruk. Det er derfor viktig å vite forskjellen på de ulike typene, og velge riktig tau til riktig bruk.

Tau er blant det vanligste utstyret om bord

Har du noen gang tenkt over hvor mye du bruker tau mens du er ute med båten på sjøen? Mellom fortøyning, ankring, seiling og tauing har båttauene en rekke ulike bruksområder. Uansett hvordan båt du har, er dette blant det vanligste utstyret vi har med oss om bord.

De to vanligste tauverkene du finner i en moderne båt

I en moderne båt, er det to typer tauverk som er vanligst å finne. Disse er flettet- og slått tauverk.

Flettet tauverk

Flettet tau har en syntetisk kjerne, enten i polyester eller nylon, og har en flettet skjerm rundt som gir tauet beskyttelse. Dette blir blant annet mye brukt på seilbåt, da denne tautypen ikke strekker seg. At det ikke strekker seg, gjør samtidig at det ikke er egnet for blant annet fortøyning. Bruk av flettet tauverk til fortøyning vil kunne medføre kraftige og ubehagelige rykk som kan ødelegge fortøyningspunkter på både båt og kai.

Slått tauverk

Slått tau eller tau med kordeler er tre eller flere tau som er tvunnet sammen, der det vanligste er tre-slått tau. I motsetning til flettet tau, strekker denne typen seg opptil 30% og er svært slitesterkt, noe som gjør det velegnet for fortøyning og ankring. Dette er fordi man ikke får de harde rykkene man gjerne ved bruk av flettet tau.

Sjekk tauets bruddstyrke

Bruddstyrke er målet på hvor mye vekt et tau tåler. Når det gjelder hvilken bruddstyrke som kreves på blant annet fortøyningstauene, skal denne være minimum båtens vekt, men bør ikke belastes med enn 50% av maksbelastning.  Veier for eksempel båten din 4 000 kg, så må du bruke et tau med bruddstyrke på minimum denne vekten, men det optimale er å velge et tau med bruddstyrke på 8 000 kg.

Gjennomfør båtførerkurs og båtførerprøven på én dag

Når du skal gå til innkjøp av tau til båten din, er det viktig å ikke bare kjøpe, men lese produktbeskrivelsene for å være sikker på at du har valgt riktig tau til båt og bruksområde. Er du ny på sjøen og skal ta båtførerprøven, kan du ta båtførerkurs hos oss i Wave Kompetanse. Vi holder kurs hele året over hele landet. Se vår kursoversikt for når vi holder kurs i nærheten av deg, og meld deg på.

Meld deg på båtførerkurs