Alkohol og båtføring – en dårlig kombinasjon

Det er ingen hemmelighet at man ikke skal kjøre bil i alkoholpåvirket tilstand, og det samme gjelder når man fører båt. Det er fristende for mange å nyte noe godt i glasset når man er ute med båten på en varm sommerdag. Men selv om sjøen er mer åpen enn bilveien, uten fotgjengere og kjøretøy kjørende side om side og etter hverandre, er det viktig å følge reglene for promillegrense for å bevare både egen og andres sikkerhet.

Promillegrensen er der for en grunn

Promillegrensen for båter under 15 meter, er 0,8, mens for større båter og skip over 15 meter, er promillegrensen 0,2. Disse grensene er ikke satt uten grunn. Med en gang man får alkohol i kroppen, selv med lav promille, begynner man blant annet å kjenne på at reaksjonstiden går ned og man blir dårligere på å oppfatte ulike situasjoner og ta avgjørelser. Det gjør alkohol og båtføring til en svært dårlig kombinasjon.

I tillegg påvirker alkoholen balansen og koordineringen av kroppen, noe som øker risikoen for å falle over bord, både når man er ute med båten på sjøen, men også når man ligger til ved brygga. Et fall over bord i alkoholpåvirket tilstand øker igjen risikoen for drukningsulykker.

Alkoholforbruket øker om sommeren

Man ser en økning i alkoholforbruket blant nordmenn i visse perioder gjennom året, og en av disse periodene er sommeren. Godt sjømannskap innebærer blant annet at man har god kontroll på selve båten, navigeringen og sikkerheten, og i utgangspunktet bør man derfor holde seg helt edru når man er båtfører.

Båtføring på sjøen krever like mye som bilkjøring på veien

Det er lett å tenke at det er mindre krevende å føre en båt på vann enn en bil på vei, og man ikke trenger å ta like mange avgjørelser, manøvreringer og være like oppmerksom konstant. Dette er en uriktig oppfattelse, da man også på sjøen har behov for å ta raske avgjørelser, spesielt hvis man befinner seg i den norske skjærgården under høysesong hvor man må forholde seg til mange andre båtførere. Samtidig er det mange situasjoner som kan oppstå mens man er ute med båten, som plutselig væromslag og bølger, andre båtførere som ikke overholder forkjørsrett og lignende. Dette er alle situasjoner som krever at man som båtfører er skjerpet og klar i hodet, og evner å kunne handle raskt og riktig – noe som kan være forskjellen på liv og død.

Viktig kunnskap om sikkerhet på sjøen får du gjennom båtførerkurs

Med andre ord, hold båtføring og alkohol hver for seg, så beholder du både din egen og andres sikkerhet, både passasjerer og andre båtførere på sjøen. God kunnskap om sikkerhet på sjøen er viktig for deg som skal ta båtførerprøven og ferdes med båt i ulike typer farvann. Ved å ta båtførerkurset hos Wave Kompetanse, tilegner du deg viktig og nødvendig kunnskap om båtføring og sikkerhet. Vi holder både fysiske kurs i hele Norge og webinar for deg som ønsker å ta kurset på nett. Se vår oversikt for når vi holder kurs, og meld deg på i dag for å være klar med båtførerlappen til sommerens båtturer.

Meld deg på båtførerkurs