Dette må du vite om du skal føre båt i utlandet

Dersom du skal føre en fritidsbåt utenfor Norge, kan det være at du må ha et internasjonalt båtførersertifikat. Vi anbefaler alle som skal føre båt å ha et båtførerbevis, da det er mange land som krever ICC som er en internasjonal standard for båtsertifikat for fritidsbåter.

Norge er en del av en internasjonal ordning

Den norske båtførerprøven gir et båtførerbevis som er et nasjonalt sertifikat. Likevel er det mange land som godtar det norske båtførerbeviset som dokumentasjon på å føre en fritidsbåt på inntil 15 meter, mens i andre land er ikke dette tilstrekkelig som bevis.

Som en følge av dette ble Norge i 2011 med i en internasjonal ordning som skal gjøre det enklere for nordmenn å leie og føre båt i utlandet. ICC (International Certificate of Competency) er en internasjonal standard for båtsertifikat som beviser den nødvendige kompetansen for drift av fritidsbåter. Dette innebærer utførelse av en praktisk test, ettersom man for det norske båtførerbeviset kun har utført en teoretisk prøve.

Følgende landene er med i den internasjonale ordningen

Belgia, Bulgaria, Finland, Hviterussland, Irland, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Nederland, Nord-Irland, Norge, Polen, Romania, Serbia, Slovakia, Storbritannia, Sveits, Sør-Afrika, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, Østerrike.

Foreløpig er ikke ICC så utbredt, og det varierer fra land til land hvem som godtar sertifikatet. Andre land godtar også ICC uten å ha skrevet under på avtalen. Har du planer om å leie og føre båt i utlandet, anbefaler vi derfor at du tar kontakt med myndighetene i landet for å høre hva som kreves (dersom landet ikke er nevnt ovenfor). Utleiere i landet kan også være behjelpelig med spørsmål rundt dette.

Slik kan du få et ICC

Får å få et ICC må du oppfylle tre krav. Først og fremst må du ha tatt båtførerprøven og inneha det norske båtførerbeviset. Deretter må du ta en praktisk utsjekk på en båt over 10 meter, også må du levere en enkel egenerklæring om helse. Når disse kravene er oppfylt kan du søke om å få sertifikatet.

Oversikt over læresteder som tilbyr praktisk prøve for ICC finner du her.

Disse båtene kan du kjøre med et ICC

Har du et ICC, får du de samme rettighetene som med et vanlig båtførerbevis, altså norske fritidsbåter inntil 15 meter. Men det er viktig å merke seg at når du er i utlandet, må du forholde deg til det regelverket som gjelder i det landet du besøker. Så om landet ikke har de samme reglene for fritidsbåter, er de heller ikke forpliktet til å gi deg de samme rettighetene som du har med båtførerbeviset i Norge.

Det er også viktig å merke seg at et ICC skiller mellom kystfarvann og elver/kanaler, og mellom motorbåter og seilbåter. Mens vi i Norge i dag får utstedt sertifikat for kystfarvann, kan du ta praktisk utsjekk og få sertifikat for motorbåt, seilbåt eller for begge deler.

Wave Kompetanse hjelper deg med båtførerbeviset

Et av kravene for ICC er båtførerbeviset. Med båtførerkurs hos Wave Kompetanse tar våre instruktører deg gjennom alt pensum og viktige emner satt av Sjøfartsdirektoratet på en effektiv og pedagogisk måte, slik at du er godt forberedt til båtførerprøven. Vi holder kurs hele gjennom hele året, der du kan delta fysisk i alle de store byene i landet, eller på nett gjennom våre webinarer. I vår kursoversikt kan du se når vi holder kurs i nærheten av deg, og melde deg på.

Se kursoversikten og meld deg på båtførerkurs her