Påbudt lanterneføring – viktig for sikkerheten

Er du ute på sjøen i mørket, så er det nødvendig å bli sett og å kunne se andre. Riktig lanterneføring er derfor viktig for å unngå ulykker på sjøen. Dette er markeringslys som brukes både på fartøy og langs kysten. Lanternene er hvite, grønne og røde, der hver farge og plassering har sin betydning. Hvilken lanterneføring som er pålagt varierer basert på fartøyets størrelse og fremdriftsmiddel.

Synlige markeringer med lanterner på fartøy og langs kyst

Alle typer fartøy er pliktig til å føre lys eller lanterner i mørket, fra solnedgang til soloppgang, eller ved dårlig sikt. Kajakker, kanoer, robåter og små, saktegående motorbåter under 7 knop kan klare seg med en rundlysende lanterne. Alle andre fartøy må ha både rød, grønn og hvit lanterne på riktig plass. Lanterner/fyrlykter som er plassert langs kysten bærer de samme fargene. De markerer hindringer som grunner, holmer og skjær, utstikkende nes og andre ting det er viktig å være oppmerksom på.

Hensiktsmessig bruk av lanterner på fartøy

Lanterneføringen varierer basert på fartøyets størrelse. Motorbåter som overskrider 7 knop og har over 12 meters lengde, er pålagt å føre hvit topplanterne, hvit akterlanterne, samt rød og grønn sidelanterne. Lanterner med hvitt lys er plassert midt på en hindring. De røde og grønne er plassert i ytterkant av en hindring. Det vil si at hvit topplanterne og akterlanterne er plassert midt på fartøyet og markerer dette som en hindring foran og bak. Rød og grønn lanterne er plassert lengst ut på hver sin side av fartøyet.

Reglene som er satt for lanterneføring gjelder til sjøs og i innsjøer, elver og kanaler. Disse gir deg og andre på sjøen viktig informasjon for videre navigering. Ved å se på lanterneføringen får du en indikasjon om fartøyets størrelse, hvilken retning det har og hvem som har vikeplikt.

Sidelanterner informerer om retning og vikeplikt

Rød og grønn sidelanternene angir hvilken retning fartøyet du ser har, og benyttes for å se hvem som har vikeplikt ved møtende eller kryssende trafikk. Dersom du i mørket ser rød, grønn og hvit lanterne, betyr det at fartøyet kommer rett mot deg. Ser du kun en grønn og en hvit topplanterne, betyr det at fartøyet kommer fra din venstre side. Ved at du ser et grønt lys gir det deg forkjørsrett. Det andre fartøyet ser ditt røde lys og topplanternen, og har dermed vikeplikt for deg. Det er viktig å være bevisst på at om du kun ser en grønn eller rød lanterne, men ingen hvit, er det en seilbåt uten motor. Her vil du alltid ha vikeplikt dersom du selv fører en motorbåt.

Båtførerkurs gir nødvendige kunnskaper om lanterneføring

Det er nødvendig å lære seg føringer og betydninger for lanternene. Da vet du med en gang hvordan type fartøy du møter i mørket. Kunnskaper om dette er pensum for deg som skal ta båtførerprøven, i tillegg til å ha kunnskap om sjømerker og sjøkartet. Ved å ta et båtførerkurs hos Wave Kompetanse får du viktige og nødvendig kunnskaper om lanterneføring og betydning.

Vi holder kurs over hele landet, og i vår kursoversikt kan du se når vi holder kurs i nærheten av deg.

Meld deg på båtførerkurs